Zdravé stravování

Strava by měla být hlavně vyvážená, bohatá a také barevná :-) se správným poměrem sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny. Určitý návod k tomu můžete najít například v kalorických tabulkách. 

Aktuální "raw" trendy ve stravování poukazují na plnohodnotné potraviny, živé, čerstvé, které zasytí a dodají tělu spoustu živin. Bio potraviny jsou zase výsledkem ekologického zemědělství, jehož cílem je používat biologická hnojiva a vyhnout se dusičnanům, pesticidům a herbicidům, které se pak dostávají do lidského těla, kde škodí. Je potřeba si dát ale pozor, aby se nejednalo o koupenou značku, ale skutečnou biopotravinu. Pokud si nejste jisti, je lepší si vybrat lokálního farmáře, od kterého si koupíte ovoce, zeleninu, maso, vejce, mléčné výrobky. Takové potraviny jsou bohaté na enzymy, vitamíny, minerály plné přirozených barev a chutí. Je důležité si najít vlastní cestu ke stravování v souladu se svým tělem a duší. Následující články a videa by vám k tomu měli být inspirací. Moje cesta byla postupná detoxikace, očista těla za pomoci např. čerstvých zeleninových a ovocných šťáv, bylinných čajů, půstů a zařazení kvalitních, čerstvých potravin a postupné zbavení se průmyslových tzv: "prázdných potravin", které tělo zatěžují konzervanty, dochucovadly a nemají se skutečnými živinami nic společného. Občasná konzumace takových potravin zásadně neuškodí. Není ale dobrou volbou, aby tvořili podstatnou část našeho jídelničku. 


Nezdravosti ve zdravé výživě Zobrazit článek

Nezdravosti ve zdravé výživě

Nezdravosti ve zdravé výživě Specialistka na zdravotní prevenci  a výživu Margit Slimáková mě fascinuje svým rozumným přístupem k výživě a ke stravování. Její projekty jako je "Zdravý talíř" nebo "Skutečně zdravá škola" jsou velkým přínosem široké veřejnosti. Mě osobně některé trendy ve zdravé výživě nepřipadají přirozené a proto si dovoluji zveřejnit zde tento článek, který Margit Slimáková uvedla na svém blogu. Nezbývá mi, než souhlasit.  Na šíření osvěty, informací a aktuálních pozn
Dusičnany v ovoci a zelenině Zobrazit článek

Dusičnany v ovoci a zelenině

Dusičnany v ovoci a zelenině V následujícím krátkém videu uvidíte, kolik dusičnanů obsahuje ovoce a zelenina kokrétně nakoupená v řetězci Lidl. Bohužel, donedávna tento řetězec nabízel poměrně kvalitní ovoce a zeleninu, ale je to opravdu sázka do loterie. Něco je dobré a něco ne. Já osobně se řídím vnitřním pocitem nebo chceteli intuicí při nákupu potravin. Samozřejmě nejlepší je ovoce a zelenina ze zahrádky, kde víme, jak byla vypěstována. Namítnete: ovzduší je také zamořeno. To sice ano, ale n
Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů Zobrazit článek

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů jsou takové dávky, které by měli pokrýt základní denní potřebu u zdravého jedince. Tato denní dávka se pak může lišit s ohledem na různé faktory jako je věk jedince, zdravotní stav, roční období a nebo míra fyzické aktivity.   V přiložených tabulkách najdete doporučené denní dávky vitamínů a minerálů dle vyhlášky ČR o označování výživové hodnoty potravin.  Vitamíny a minerální látky a jejich doporučen
16 dietních mýtů Zobrazit článek

16 dietních mýtů

16 dietních mýtů Ano, v dortech je spousta cukru. Ale to třeba v ovoci také! Německý dietolog Detlef Pape (54) sestavil v souvislosti s dietami a hubnutím seznam 16 největších vžitých omylů a lží… 1. Z tuku se tloustne. Ne! Maso (až 0,5 kg denně) a tuk (80 až 120 g denně) jsou naprosto v pořádku. 2. Když budu jíst méně, zhubnu. Ne! Kdo jí méně, ztrácí svaly, které jsou spalovačem tuků. Omezíte-li radikálně příjem kalorií, začne si vaše tělo paradoxně dělat větší tukové zásoby na »horší časy«.
Jak poznat kvalitní med Zobrazit článek

Jak poznat kvalitní med

Kvalitní med cukernatí, tedy správně krystalizuje Med je jeden z darů přírody, kterých bychom si měli vážit. Mezi lidmi o něm koluje nejeden mýtus. Ten o jeho kvalitě, který tvrdí, že čím pomaleji med krystalizuje (nesprávně cukernatí), tím je kvalitnější, je jedním z nejčastějších.Ve skutečnosti je tomu naopak. Druhy medu a jak med vlastně vzniká Včely pro tvorbu medu sbírají dva druhy šťáv – nektar rostlin, z nějž vzniká med květový/luční a medovici, kterou vylučují mšice, červci a larvy další
Ekologické otazníky kolem palmového oleje Zobrazit článek

Ekologické otazníky kolem palmového oleje

Ekologické otazníky kolem palmového oleje Problematiku palmového oleje sledujeme již od doby, kdy jsme se v roce 2005 rozhodli zařadit do nabídky červený palmový olej Carotino pro jeho výjimečné účinky na zdraví. V poslední době se z palmového oleje stalo široce diskutované téma hlavně v souvislosti s postupující devastací deštných pralesů v Indonésii. Známe ale všechny souvislosti? Globální argumenty proti palmovému oleji hovoří o tom, že nejvíce se oleje spotřebuje v nadnárodních potravinářsk
6 studií, proč je bio lepší Zobrazit článek

6 studií, proč je bio lepší

6 studií, proč je bio lepší V současné době nabývají bioprodukty postupně převahu a stále více a více studií dokazuje, že kontrolované ekofarmy opravdu vyrábějí lepší potraviny než ty velké. Nyní vám představíme některé z nich, abyste viděli, proč má smysl bioprodukty kupovat! 
8 bezmasých zdrojů bílkovin Zobrazit článek

8 bezmasých zdrojů bílkovin

8 bezmasých zdrojů bílkovin Avokádo: je bohaté na vitamin C, železo a zdravé tuky. Obsahuje také vysoké množství bílkovin. Hrách: můžete přidat do salátů, polévek nebo jako přílohu. Z jednoho šálku hrachu získáte 10 gramů proteinu. Dýňová semínka: nemusíte jíst jednou za rok při dlabání dýně. Pochutnejte si na nich běhěm celého roku, třeba jako pražená dýňová nebo cuketová semínka.