8 bezmasých zdrojů bílkovin

rostlinne bilkoviny8 bezmasých zdrojů bílkovinikona zdrave stravovani

Avokádo: je bohaté na vitamin C, železo a zdravé tuky. Obsahuje také vysoké množství bílkovin.
Hrách: můžete přidat do salátů, polévek nebo jako přílohu. Z jednoho šálku hrachu získáte 10 gramů proteinu.
Dýňová semínka: nemusíte jíst jednou za rok při dlabání dýně. Pochutnejte si na nich běhěm celého roku, třeba jako pražená dýňová nebo cuketová semínka.

 

Tempeh: jsou fermentované sojové boby a v jedné porci je až 41 gramů proteinu.
Černé fazole: a další druhy fazolí jako fazole ledvinkové, apod. jsou zdraví prospěšným přídavkem vysokého obsahu proteinů.
Čočka: obsahuje vysoké množství proteinu, je vhodná do polévek, salátů nebo jako hlavní jídlo či příloha.
Quinoa (Merlík): je velmi jemná a můžete jí používat místo rýže. Z jedné porce jako přílohy získáte asi 9 gramů proteinu.
Slunečnicová semínka: jsou skvělá jako "něco na zub", A jednom čtvrt šálku už obsahuje 6 gramů proteinu.
Vzhledem k tomu, že v rostlinné stravě nejsou bílkoviny plnohodnotné z důvodu chybějících některých typů aminokyselin, je nutné některé typy surovin kombinovat (hrách s kroupami, jáhly s rýží) nebo je můžeme doplnit bílkem, sýrem či jiným mléčným výrobkem (čočka s vejcem, fazole zapečené se sýrem).

Vyrobilo OS Zdravá potravina www.zdravapotravina.cz