Domáčí houstičky
Pokud máte čas a prostor, upečte si domácí houstičky. Budete vědět, co jste tam dali za ingredience a hlavně budou čerstvé. Je to zrychlená varianta a zabere 30 minut - 40 minut.
RECEPT:
Ingredience:
● 100 g celozrnné mouky (ideálně bio)
● 2,5 dc vody
● 1 kostka čerstvého droždí (42 gramů)
● 1 čajová lžička cukru (já dávám třtinový)
● 450 g hladké mouky (ideálně bio)
● 2 čajové lžičky soli (já dávám himalájskou)
● 2 PL (polévkové lžíce) oleje
Postup:● 100 g celozrnné mouky, 2,5 dc vody, 1 kostku čerstvého droždí, 1 čajovou lžičku cukru rozkvedlejte v kastrólku a chvilku mírně zahřívejte (1-2 minuty), vytvoříte kvásek; vypněte sporák a nechte kvásek pracovat
● do mísy vsypte 450 g hladké mouky, 2 čajové lžičky soli --- promíchejte, přidejte 2 PL lžíce oleje, přidejte kvásek a vypracujte těsto (pokud je těsto řidší přidejte mouku, nesmí se lepit)
● předehřejte troubu na 180 st.
● vyložte plech pečícím papírem, těsto rozdělte na 8 stejných dílků a upleťte houstičky (z každého dílu vytvoříme 3 stejné válečky, ze kterých houstičky upleteme)
● houstičky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme 10 minut kynout, nakonec potřeme mašlovačkou vodou a posypeme (mákem, solí, sezamovým semínkem apod., dle vaší volby)
● v troubě pečeme na 180 st. 15-20 minut
Dobrou chuť!