Jakýkoliv ovocný koláč s drobenkou

ovoceJakýkoliv ovocný koláč s drobenkou

Tenhle recept jsme daly dohromady spolu s mámou a je opravdu výborný se všemi druhy ovoce!

Ingredience:
ovoce (jahody, třešně, meruňky, broskve, rybíz, borůvky, švestky, strouhaná jablka se skořicí….)
4 vejce
200 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 máslo (250 g)
200 g moučkového cukru (třtinový je zdravější varianta, může být i fruktóza)
2 měkké tvarohy
1 vanilkový cukr
trochu cukru krupice (třtinový nebo fruktóza je zdravější varianta)
trochu hrubé mouky


Žmolenka (drobenka):
máslo (cca 50 g oddělíme z celé kostky)
hrubá mouka
hrst cukru krupice (třtinový nebo fruktóza je zdravější varianta)

Postup: 4 žloutky oddělené od bílků šleháme se 100 g cukru moučka, přidáme máslo (200 g), mouku , na každé vejce 1 PL vody, prášek do pečiva, nakonec přimícháme do těsta utřené bílky (sníh); rozetřeme na pekáč vyložený pečícím papírem; na to dáme vrstvu tvarohu smíchaného se 100 g moučkového cuktu a 1 vanilkovým cukrem; poklademe ovocem, ovoce pocukrujeme, navrch dáme žmolenku. U švestkového koláče je dobré žmolenku smíchat s mletým mákem.
Pečení: plech vyložíme papírem na pečení, aby se koláč zespoda nepřipálil, troubu rozpálíme na 180 st., pečeme 20 minut. V případě, že nemáme pečící papír, vymažeme plech olejem a vysypeme hladkou moukou. 
Dobrou chuť!