Krémová polévka z dýně hokaido
Krémová polévka z dýně hokaido
Aktuálně jsou tyto dýně v prodeji a tak si můžete udělat tuhle skvělou, rychlou, "mňamózní" polévku:
Ingredience: dýně hokaido, voda, cibule, olej (např. sezamový, rýžový, kokosový nebo palmový - tyto oleje snášejí vysoké teploty a nepřepalují se, jsou tudíž zdravější na pečení a smažení) pepř, sůl, trochu smetany, pažitka, opečené houstičky
Postup: cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme na oleji, přidáme na kostičky (mohou to být i trochu větší kostky, dýně se rozvaří) nakrájenou omytou dýni i se slupkou (odstraníme dužinu a semínka, která se dají sušit, vylupovat a konzumovat samostatně) a restujeme. Podlijeme horkou vodou a osolíme. Když dýně změkne (cca 10 - 15 minut) rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme solí, pepřem. Je možné použít i kajenský pepř, který je pikantnější. Ke zjemnění přilijeme trochu smetany, chvílku povaříme. A můžeme podávat.
Na talíři nasypeme sekanou pažitku na ozdobu a opečené houstičky. Dobrou chuť!