Pečené krůtí medailónky na kari s batáty - 40 minut
Pečené krůtí medailónky na kari s batáty - 40 minut
Batáty jsou lépe stravitelnou formou běžně u nás známých brambor, mají sladkou chuť a vysoký obsah železa a vitamínů A, B, C a E.
Ingredience: 1 velký batát, 2 cibule, 300 g krůtího masa (prsních nebo stehenních řízků - stehenní jsou šťavnatější), hrst žampiónů, 50 g másla, sůl (lepší a zdravější forma je himalájká sůl), kari, koření na kuře nebo jiné koření dle chuti
Postup: 1 velký batát neloupeme, ale s pomocí kartáčku omyjeme (já osobně používám ještě ekologický přípravek na mytí nádobí Celestina na bázi kyseliny citrónové, který se dá použít na mytí zeleniny a ovoce, abych se zbavila případných postřiků a dusičnanů), rozkrájíme na čtvrtiny a potom na asi 1 cm plátky, nasypeme do pekáčku (já používám skleněný s víkem) , cibule oloupeme , nakrájíme na měsíčky, proložíme jimy batáty a osolíme, žampióny nakrájíme na plátky a rovněž proložíme batáty, krůtí maso naklepeme a nakořeníme (sůl, kari, koření na kuře nebo i jiné koření dle chuti) nakrájíme na menší kousky (medailónky) a rovněž proložíme s obsahem v pekáčku. Celý obsah proložíme malými kousky másla. Pečeme v troubě na 180 st. 40 minut. V horkovzdušné na 160 st. 40 minut. Z másla a výpečku se vytvoří výborná šťávička, kterou polijeme brambory na talíři. Ozdobíme nějakou čerstvou bylinkou (petržel, libeček, bazalka), co máme doma. Já dala snítky řapíkatého celeru. DOBROU CHUŤ!