Polévky

Podělte se s námi o "zdravé , rychlé a chutné" recepty. Já přidávám takové, které považuji za kvalitní a mám vyzkoušené. Některé jsem sama dala dohromady po inspiraci z jiných zdrojů a zjednodušila. Za zdravé recepty považuji takové, které obsahují čerstvé suroviny, ideálně od lokálních výrobců a pěstitelů, které známe. Jsou vyvážené a pestré. Dnešní trendy raw, vegetarián apod. mě také inspirují, ale nemyslím si, že by se ke stravování mělo přistupovat striktně dle určitého směru. Hlavní je, naslouchat svému tělu a dát mu, co potřebuje a na co má chuť. 

Poslat recept zde: 

Žampionový krém 15 minut

zampionovy kremŽampionový krém 15 minut

Ingredience: 200 g žampionů, 700 ml vody, 200 ml mléka, 1 kostka zeleninového bujónu (používám zdravější variantu z DM od Alnatury) 50 g hladké mouky, 1 čajová lžička soli, 50 ml smetany, zelená petrželka

Postup: v misce posekáme tyčovým mixérem žampiony na drobné kousky a dáme do hrnce, přidáme vodu, mléko, bujón, mouku, sůl a vaříme 10 minut; přidáme smetanu a sekanou petrželku a vaříme ještě 2 minuty. 

Můžeme podávat. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Dobrou chuť!

Superrychlá mrkvová polévka

mrkvovapolevkaSuperrychlá mrkvová polévka

Tak jsem si teď před chvílí udělala tuhle superrychlou, moc dobrou mrkvovou polévku. Recept jsem úplně zjednodušila a je to za 15 minut hotovo!

Ingredience:  olej (já dala rýžový, je zdravější a nepřepaluje se) 1 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, 5 velkých mrkvíí, sůl, pepř (já dala kayenský), nějakou polévkovou kořenící směs, zelenou petrželku na ozdobu

Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci na oleji. Přidáme nakrájený česnek a rovněž osmahneme. Mrkev nastrouháme a přidáme do hrnce, přidáme trochu vody a dusíme cca 10 minut. Průběžně dolijeme vodu dle potřeby. Osolíme, opepříme, přidáme polévkovou kořenící směs. Vypneme a umixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přidáme na ozdobu sekanou zelenou petrželku. A můžeme podávat. 

Dobrou chuť!

Francouzská cibulačka

cibulackaFrancouzská cibulačka

Ingredience:

4 ks cibule, máslo, hovězí vývar nebo hovězí bujón, černý pepř a sůl, hladká mouka, petrželka, chléb nebo houska, kostka eidamu nebo strouhaný sýr

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rezehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme. Poté přidáme hovězí vývar nebo vodu a do ní, v momentě kdy se bude vařit přidáme hovězí bujón, pepř. Polévku chvíli povaříme. Podle potřeby zahustíme moukou a osolíme. Přidáme sekanou petrželku. Mezitím si chléb nebo housku nakrájíme na kostičky a na pánvi osmahneme. Nastrouháme sýr. Hotovou francouzskou polévku rozdělíme do misek, přidáme osmahnuté kostičky chleba nebo housky a za horka ji posypeme sýrem.

Dobrou chuť!

Krémová polévka z dýně hokaido

dynovapolevka 1Krémová polévka z dýně hokaido

Aktuálně jsou tyto dýně v prodeji a tak si můžete udělat tuhle skvělou, rychlou, "mňamózní" polévku: 

Ingredience: dýně hokaido, voda, cibule, olej (např. sezamový, rýžový, kokosový nebo palmový - tyto oleje snášejí vysoké teploty a nepřepalují se, jsou tudíž zdravější na pečení a smažení) pepř, sůl, trochu smetany, pažitka, opečené houstičky

Postup: cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme na oleji, přidáme na kostičky (mohou to být i trochu větší kostky, dýně se rozvaří) nakrájenou omytou dýni i se slupkou (odstraníme dužinu a semínka, která se dají sušit, vylupovat a konzumovat samostatně)  a restujeme. Podlijeme horkou vodou a osolíme. Když dýně změkne (cca 10 - 15 minut) rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme solí, pepřem. Je možné použít i kajenský pepř, který je pikantnější. Ke zjemnění přilijeme trochu smetany, chvílku povaříme. A můžeme podávat. 

Na talíři nasypeme sekanou pažitku na ozdobu a opečené houstičky. Dobrou chuť!

Rychlá rajská polévka z čerstvých rajčat

rajská polévkaRychlá rajská polévka z čerstvých rajčat

Ingredience: 5 ks i více rajčat, 2 cibule, pepř, sůl, čerstvou mátu.
Postup: Rajčata i cibuli rozkrájíme na čtvrtiny, vložíme do hrnce, přidáme množství vody, podle toho, jak chceme, aby byla polévka hustá. Přidáme pepř a sůl, lístky máty a povaříme cca 15-20 minut. Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme se snítkou máty, popř. s lžící kysané smetany.
Dobrou chuť!