Recepty

Podělte se s námi o "zdravé , rychlé a chutné" recepty. Já přidávám takové, které považuji za kvalitní a mám vyzkoušené. Některé jsem sama dala dohromady po inspiraci z jiných zdrojů a zjednodušila. Za zdravé recepty považuji takové, které obsahují čerstvé suroviny, ideálně od lokálních výrobců a pěstitelů, které známe. Jsou vyvážené a pestré. Dnešní trendy raw, vegetarián apod. mě také inspirují, ale nemyslím si, že by se ke stravování mělo přistupovat striktně dle určitého směru. Hlavní je, naslouchat svému tělu a dát mu, co potřebuje a na co má chuť. 

Poslat recept zde:

Pečené krůtí medailónky na kari s batáty - 40 minut

kruti medailonky 1Pečené krůtí medailónky na kari s batáty - 40 minut

Batáty jsou lépe stravitelnou formou běžně u nás známých brambor, mají sladkou chuť a vysoký obsah železa a vitamínů A, B, C a E. 

Ingredience: 1 velký batát, 2 cibule, 300 g krůtího masa (prsních nebo stehenních řízků - stehenní jsou šťavnatější), hrst žampiónů, 50 g másla,  sůl  (lepší a zdravější forma je himalájká sůl), kari, koření na kuře nebo jiné koření dle chuti

Houbové rizoto z čerstvých hříbků

houbove rizotoHoubové rizoto z čerstvých hříbků

Protože aktuálně moje lednice oplývá čerstvými lesními houbami napadla mě rychlá večeře, která bude lehká do žaludku. Na smaženici dojde jindy:-)

Ingredience:

klasická bílá rýže dle potřeby na 2-4 porce (pro fajnšmekry to může být rýže kulatozrnná - já dala klasickou)

krájené houby dle potřeby na 2-4 porce

3 větší rajčata

1 větší cibule, olej, drcený kmín, pepř a sůl

Osvěžující letní nápoj bez alkoholu - virgin mojito

virgin mojitoOsvěžující letní nápoj bez alkoholu - virgin mojito


INGREDIENCE:
* třtinový cukr - 1 PL na 3 dc
* limetka
* jemně perlivá chlazená voda
* hrst mátových lístků i s natí (ideální jsou horní špičky s natí, zbytek jen lístky)
* drcené kostky ledu (vložíme do utěrky a pomlátíme paličkou)
POSTUP:
1. na dno sklenice vsypeme třtinový cukr, část pokrájené limetky, polovinu máty a pomačkáme dřevěným mačkadlem, jen jemně, aby lístky máty zůstali vcelku a zároveň uvolnili aroma
2. vsypeme ledovou tříšť, vymačkáme zbytek limetky, nalijeme vodu a promícháme dlouhou lžičkou odspoda nahoru
3. dozdobíme čerstvou mátou
NA ZDRAVÍ!

Osvěžující jarní salát s jogurtem 10 minut

jarni salatOsvěžující jarní salát s jogurtem 10 minut

Dneska bylo extrémní horko. Když jsem se dostala večer domů, zkontrolovala jsem obsah ledničky a výsledkem byl tento salát, který měl osvěžující efekt. 

Ingredience: salátová okurka, 2 mrkve, 8 ředkviček, 1 jarní cibulka, jogurt Hollandia, 1 PL olivového oleje, 1 PL jablečného octa, sůl, pepř, trochu cukru (já dávám třtinový)

Postup: do misky okurku a mrkve natrouhat, ředkvičky nakrájet na kousky nebo plátky, cibulku na kolečka včetně zelené naťe, zamíchat s jogurtem, octem, solí, pepřem a trochou cukru (nemusí být, ale já mám ráda sladkokyselou chuť)

K tomu jsem si vzala žitnou placku s pomazánkovým máslem. Dobrou chuť!

Bleskový dezertík 5 minut

dezertikBleskový dezertík 5 minut

O pauze napínavého filmu jsem dostala chuť na něco sladkého. Po revizy mých zásob vznikla tahle blesková ňamka :-)

Ingredience: 1 banán, trochu strouhaného kokosu, trochu kakaa, trochu jakéhokoliv sirupu nebo tekutého medu (já dala sirup z agáve)

Postup: do misky nakrájíme banán na plátky, zasypeme strouhaným kokosem, zasypeme kakaem a navrch zalijeme sirupem nebo medem

Mňam! A jak rychlá byla příprava, tak rychle jsem to i sňedla:-)

Žampionový krém 15 minut

zampionovy kremŽampionový krém 15 minut

Ingredience: 200 g žampionů, 700 ml vody, 200 ml mléka, 1 kostka zeleninového bujónu (používám zdravější variantu z DM od Alnatury) 50 g hladké mouky, 1 čajová lžička soli, 50 ml smetany, zelená petrželka

Postup: v misce posekáme tyčovým mixérem žampiony na drobné kousky a dáme do hrnce, přidáme vodu, mléko, bujón, mouku, sůl a vaříme 10 minut; přidáme smetanu a sekanou petrželku a vaříme ještě 2 minuty. 

Můžeme podávat. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Dobrou chuť!

Pampeliškový sirup

pampeliskovy sirup 1Pampeliškový sirup

sirup z květu: výborný na kašel, na dýchací cesty

Postup: 3 hrstě květů bez stonků povařit v 1 litru vody 10 minut; nechat 24 hodin odstát; přecedit přes plátýnko, přidat 50 g cukru (lepší je třtinový), mírně vaříme 1-2 hodiny do zhoustnutí, přidáme šťávu ze 2 citrónů, nalijeme do sklenice, uzavřeme, skladujeme v lednici

Krůtí medailonky se zeleninovým salátem 15-20 minut

kruti medailonky salat 1Krůtí medailonky se zeleninovým salátem 15-20 minut

Udělejte si velmi rychlý oběd nebo večeři.

Ingredience: 

Krůtí prsa, zelenina (jakou máme), olivový olej, pepř a sůl, popřípadě nějaké koření na kuřecí maso, olej na smažení (já dala kokosový, je zdravější a nepřepaluje se)

Postup:

Medailonky: maso nakrájet na malé plátky cca 5-10 cm, naklepat, posolit, okořenit a osmažit na pánvi na prudko

Salát: do misky salátovou okurku nakrájet na kostičky, přidat směs salátů, červenou papriku nakrájet na malé proužky, žampiony nakrájet na plátky, přidat olivový olej, sůl a pepř + já dala trochu balsamica, promíchat

Můžeme podávat. Dobrou chuť. 

 

Zeleninové placičky s bylinkovými brambory a jogurtovým dresingem 20 minut

Zeleninove placickyZeleninové placičky s bylinkovými brambory a jogurtovým dresingem 20 minut

Ingredience:

Placičky: 1 vejce, zelenina na placičky (mrkev, celer, pertžel, pastinák, cuketa, červená řepa ... dle vaší volby ... já dala mrkev a celer), cibule nebo červená cibule, petrželka, trochu mléka, trochu hladké mouky (já dala rýžovou), sůl a pepř; olej na smažení (já dala kokosový, který se nepřepaluje)

Příloha: brambory  (cca 5  středních) s petrželkou

Dresing: bílý jogurt Hollandia (dle potřeby), olivový olej, sůl, bylinky (nasekat čerstvou bazalku např. nebo použít směs italských bylin), pokud chceme řídší konzisteci, přidáme trochu vody

Domáčí houstičky

housticky 3Domácí houstičky

Pokud máte čas a prostor, upečte si domácí houstičky. Budete vědět, co jste tam dali za ingredience a hlavně budou čerstvé. Je to zrychlená varianta a zabere 30 minut - 40 minut.
RECEPT:
Ingredience:
● 100 g celozrnné mouky (ideálně bio)
● 2,5 dc vody
● 1 kostka čerstvého droždí (42 gramů)
● 1 čajová lžička cukru (já dávám třtinový)
● 450 g hladké mouky (ideálně bio)
● 2 čajové lžičky soli (já dávám himalájskou)
● 2 PL (polévkové lžíce) oleje

Strana 1 z 3