Recepty

Podělte se s námi o "zdravé , rychlé a chutné" recepty. Já přidávám takové, které považuji za kvalitní a mám vyzkoušené. Některé jsem sama dala dohromady po inspiraci z jiných zdrojů a zjednodušila. Za zdravé recepty považuji takové, které obsahují čerstvé suroviny, ideálně od lokálních výrobců a pěstitelů, které známe. Jsou vyvážené a pestré. Dnešní trendy raw, vegetarián apod. mě také inspirují, ale nemyslím si, že by se ke stravování mělo přistupovat striktně dle určitého směru. Hlavní je, naslouchat svému tělu a dát mu, co potřebuje a na co má chuť. 

Poslat recept zde:

Rychlý nepečený (raw) ořechový cheesecake

ořechový cheesecake 1Rychlý nepečený (raw) ořechový cheesecake

Aktuálně jsme na našich zahradách sesbírali vlašské ořechy a necháváme je sušit na zimu. Pokud máme ještě loňskou zásobu vlašských ořechů, tak jí můžete takto snadno a rychle použít a vytvořit výborný rychlý nepečený desert. 

Pečené krůtí medailónky na kari s batáty - 40 minut

kruti medailonky 1Pečené krůtí medailónky na kari s batáty - 40 minut

Batáty jsou lépe stravitelnou formou běžně u nás známých brambor, mají sladkou chuť a vysoký obsah železa a vitamínů A, B, C a E. 

Ingredience: 1 velký batát, 2 cibule, 300 g krůtího masa (prsních nebo stehenních řízků - stehenní jsou šťavnatější), hrst žampiónů, 50 g másla,  sůl  (lepší a zdravější forma je himalájká sůl), kari, koření na kuře nebo jiné koření dle chuti

Houbové rizoto z čerstvých hříbků

houbove rizotoHoubové rizoto z čerstvých hříbků

Protože aktuálně moje lednice oplývá čerstvými lesními houbami napadla mě rychlá večeře, která bude lehká do žaludku. Na smaženici dojde jindy:-)

Ingredience:

klasická bílá rýže dle potřeby na 2-4 porce (pro fajnšmekry to může být rýže kulatozrnná - já dala klasickou)

krájené houby dle potřeby na 2-4 porce

3 větší rajčata

1 větší cibule, olej, drcený kmín, pepř a sůl

Osvěžující letní nápoj bez alkoholu - virgin mojito

virgin mojitoOsvěžující letní nápoj bez alkoholu - virgin mojito


INGREDIENCE:
* třtinový cukr - 1 PL na 3 dc
* limetka
* jemně perlivá chlazená voda
* hrst mátových lístků i s natí (ideální jsou horní špičky s natí, zbytek jen lístky)
* drcené kostky ledu (vložíme do utěrky a pomlátíme paličkou)
POSTUP:
1. na dno sklenice vsypeme třtinový cukr, část pokrájené limetky, polovinu máty a pomačkáme dřevěným mačkadlem, jen jemně, aby lístky máty zůstali vcelku a zároveň uvolnili aroma
2. vsypeme ledovou tříšť, vymačkáme zbytek limetky, nalijeme vodu a promícháme dlouhou lžičkou odspoda nahoru
3. dozdobíme čerstvou mátou
NA ZDRAVÍ!

Osvěžující jarní salát s jogurtem 10 minut

jarni salatOsvěžující jarní salát s jogurtem 10 minut

Dneska bylo extrémní horko. Když jsem se dostala večer domů, zkontrolovala jsem obsah ledničky a výsledkem byl tento salát, který měl osvěžující efekt. 

Ingredience: salátová okurka, 2 mrkve, 8 ředkviček, 1 jarní cibulka, jogurt Hollandia, 1 PL olivového oleje, 1 PL jablečného octa, sůl, pepř, trochu cukru (já dávám třtinový)

Postup: do misky okurku a mrkve natrouhat, ředkvičky nakrájet na kousky nebo plátky, cibulku na kolečka včetně zelené naťe, zamíchat s jogurtem, octem, solí, pepřem a trochou cukru (nemusí být, ale já mám ráda sladkokyselou chuť)

K tomu jsem si vzala žitnou placku s pomazánkovým máslem. Dobrou chuť!

Bleskový dezertík 5 minut

dezertikBleskový dezertík 5 minut

O pauze napínavého filmu jsem dostala chuť na něco sladkého. Po revizy mých zásob vznikla tahle blesková ňamka :-)

Ingredience: 1 banán, trochu strouhaného kokosu, trochu kakaa, trochu jakéhokoliv sirupu nebo tekutého medu (já dala sirup z agáve)

Postup: do misky nakrájíme banán na plátky, zasypeme strouhaným kokosem, zasypeme kakaem a navrch zalijeme sirupem nebo medem

Mňam! A jak rychlá byla příprava, tak rychle jsem to i sňedla:-)

Žampionový krém 15 minut

zampionovy kremŽampionový krém 15 minut

Ingredience: 200 g žampionů, 700 ml vody, 200 ml mléka, 1 kostka zeleninového bujónu (používám zdravější variantu z DM od Alnatury) 50 g hladké mouky, 1 čajová lžička soli, 50 ml smetany, zelená petrželka

Postup: v misce posekáme tyčovým mixérem žampiony na drobné kousky a dáme do hrnce, přidáme vodu, mléko, bujón, mouku, sůl a vaříme 10 minut; přidáme smetanu a sekanou petrželku a vaříme ještě 2 minuty. 

Můžeme podávat. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Dobrou chuť!

Pampeliškový sirup

pampeliskovy sirup 1Pampeliškový sirup

sirup z květu: výborný na kašel, na dýchací cesty

Postup: 3 hrstě květů bez stonků povařit v 1 litru vody 10 minut; nechat 24 hodin odstát; přecedit přes plátýnko, přidat 50 g cukru (lepší je třtinový), mírně vaříme 1-2 hodiny do zhoustnutí, přidáme šťávu ze 2 citrónů, nalijeme do sklenice, uzavřeme, skladujeme v lednici

Krůtí medailonky se zeleninovým salátem 15-20 minut

kruti medailonky salat 1Krůtí medailonky se zeleninovým salátem 15-20 minut

Udělejte si velmi rychlý oběd nebo večeři.

Ingredience: 

Krůtí prsa, zelenina (jakou máme), olivový olej, pepř a sůl, popřípadě nějaké koření na kuřecí maso, olej na smažení (já dala kokosový, je zdravější a nepřepaluje se)

Postup:

Medailonky: maso nakrájet na malé plátky cca 5-10 cm, naklepat, posolit, okořenit a osmažit na pánvi na prudko

Salát: do misky salátovou okurku nakrájet na kostičky, přidat směs salátů, červenou papriku nakrájet na malé proužky, žampiony nakrájet na plátky, přidat olivový olej, sůl a pepř + já dala trochu balsamica, promíchat

Můžeme podávat. Dobrou chuť. 

 

Zeleninové placičky s bylinkovými brambory a jogurtovým dresingem 20 minut

Zeleninove placickyZeleninové placičky s bylinkovými brambory a jogurtovým dresingem 20 minut

Ingredience:

Placičky: 1 vejce, zelenina na placičky (mrkev, celer, pertžel, pastinák, cuketa, červená řepa ... dle vaší volby ... já dala mrkev a celer), cibule nebo červená cibule, petrželka, trochu mléka, trochu hladké mouky (já dala rýžovou), sůl a pepř; olej na smažení (já dala kokosový, který se nepřepaluje)

Příloha: brambory  (cca 5  středních) s petrželkou

Dresing: bílý jogurt Hollandia (dle potřeby), olivový olej, sůl, bylinky (nasekat čerstvou bazalku např. nebo použít směs italských bylin), pokud chceme řídší konzisteci, přidáme trochu vody

Strana 1 z 3